Lisede hangi alanı seçmelisiniz


9. sınıfta seçilen alan öğrencinin tüm hayatı boyunca etkileneceği bir sürece girmesi anlamına gelir. Öğrencinin seçmiş olduğu alan lise hayatını, üniversite hayatını ve bununla alakalı olarak gireceği KPSS sınavını ve edineceği mesleği etkilemektedir. Bu yüzden sayısal dersleri sevmeyen bir öğrencinin mühendis olması gibi ortaya olumsuz bir süreç çıkarabilecektir. Sizler de lisede bölüm seçerken oldukça dikkatli davranmalı ve kendinizi en çok hangi bölüme yatkın görüyorsanız o alanda eğitim almalısınız.
Lisede alan seçiminde genellikle aşağıda yer alan kriterler göz önünde bulundurulur
Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik derslerinde başarılı olan bir öğrencinin Sayısal bölümü tercih etmesi önerilir.
Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Tarih, Coğrafya gibi dersleri başarılı olan öğrenciler ise sosyal bilimleri tercih etmeleri önerilir.
Dil ve anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik gibi hem sayısal dersleri iyi olan hem de sözel derslere yatkınlığı bulunan öğrenciler için ise Eşit Ağırlık diye tabir edilen her iki derslerin de bulunduğu bölüme girmesi tavsiye edilir.
Bunların dışında olarak yabancı dile ve sanata ilgisi olan öğrenciler için de okulun durumuna göre Yabancı dil bölümüne, sanat bölümüne yönlendirilmesi istenebilmektedir.

Alan Seçiminin Önemi
Alan seçimi ailenin ve öğrencinin ortak olarak vereceği karar olabilir. Öğrenci kendisi öncelikle hangi alanda başarılı olacağını düşünmektedir. Bu konuda öğrenci için bir sunum yapılmalıdır. Sayısal bölüme giderse nelerle karşılaşacağı, sonunda ne olabileceği, sözel alanlara giderse nelerle karşılaşacağı ve sonunda ne olacağı. Sayısal bölüm meslekleri, sözel bölüm meslekleri gibi pek çok farklı alanda bilgiler öğrenciye sunulabilir. Böylece öğrenci bölüm seçimi yaparken nelerle karşı karşıya kalacağını bilecektir.

Alan seçimi bu yüzden önemlidir, öğrencinin tüm hayatını etkileyecek olan bir süreçtir. “Hadi bu bölüme git ” deyip geçiştirilecek bir konu asla değildir. Bu yüzden öğrencinin alan seçimi sürecinde anne babalar büyük bir özveri ile dikkatli bir şekilde yardımcı olmalıdırlar. Gerekirse profesyonel yardım almalı bu süreci en iyi şekilde ve faydalı olarak aşılması için ellerinden gelen tüm çabaları göstermelidirler.

Alan seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;
·         Öğrencinin ilgisi ve yetenekleri göz önünde bulundurulmalıdır,
·         Tercih edilecek olan bölümün sonunda iş imkanlarının neler olduğunu öğrenci ve veli net bir şekilde gözlemlemelidir,
·         Öğrenci ileride hangi konularda çalışma yapmak ister, hangi bölüm ve hangi iş imkanları onun cezbetmektedir?  Bu gibi sorular öğrenci ile karşılıklı diyalog gerilerek öğrenilebilir,
·         Bunların dışında en önemli olan konulardan birisi de öğrenci ilgili alanda ders çalışırken kendini mutlu hissedecek midir? Yani öğrenci mühendis olmak isteyebilir ancak sırf mühendis olmak istiyor diye sayısal derslerden nefret eden ve sayısal derslerde başarılı olmayan öğrenciyi sayısala yönlendirmek doğru olmayacaktır.

Comments

Popular posts from this blog

Özel ders ücretleri